AKTUELNO

Srbija će 2019. godine dobiti prvi Zakon o poreklu imovine, zahvaljujući kome će država moći da pronađe svu sakrivenu imovinu građana, kao i svaki dinar utajenog poreza.

Kako za Pink objašnjva državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić, biće formirana posebna jedinica u Poreskoj upravi koja će biti posebno obučena za unakrsnu proveru imovine.

- Ako imamo nekoga ko u 2018. godini zarađuje 50.000 dinara, znamo da ima stan koji vredi 50.000 evra, na kraju godine se pojavljuje sa tri dzipa.Takva osobe treba da bude podvrguta proveri imovine - da se postavi pitanje odakle. Ukoliko je u pitanju nasleđe će dokazati, ukoliko je u pitanju neki drugi legalni izvor imovine to je u redu, ali ukoliko ne može da dokaže odakle mu imovina, kako se obogatio, takva osoba može da bude debelo oporezovana i to stopom od 75 odsto - rekao je Ilić.

Kako je kazao ovakav zakon postoji u mnogim zemljama EU.

- Ovo su proverene poreseke metode provere imovine - rekao je Ilić.

Foto: TV Pink Printscreen

Advokat Toma Fila kaže da se ovaj zakon pojavio posle 17 godina jer ga niko ne želi.

- Svi su za taj zakon kada su u opoziciji, a kada dođu na vlast nekako ga zaborave - naveo je Fila koji smatra da će se provera porekla imovine teško sprovesti.

Advokat Predrag Savić je istakao da nije bilo političke volje za donošenje ovakvog zakona, a svi su se plašili šta će se dogoditi kada odu sa vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Savić je ocenio da je nabolja prilika za donošenje ovog zakona bila 2002. godine. Za više detalja pogledajte snimak:

#Imovina

#Pink

'